24 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Izjemna najdba v Pompejih: arheologi odkrili zelo dobro ohranjeno sobo sužnjev!

Deli na omrežjih

V mestu Civita Giuliana na območju severnih Pompejev, ki jih je davnega leta 79 pokopal izbruh Vezuva, so arheologi odkrili manjšo sobo, v kateri je živelo nekaj sužnjev, ki so skrbeli za vzdrževanje rimljanske vile. Na istem območju so nedavno odkrili ostanke svečanega voza, hleva in treh konj.

Zdaj bo ta skromna soba, ki je izjemno dobro ohnanjena, obogatila znanje o vsakdanjem življenju starodavnih Pompejcev, še posebno o sužnjih, katerih življenski slog je zelo malo poznan. V 16 kvadratnih metrov veliki sobi so našli tri postelje in druge predmete sužnjev, ki so skrbeli za vzdrževanje vile in pripravo konjske vprege.

Novo arheološko odkritje v Pompejih (Foto: STA/Dpa)

Dve postelji sta dolgi 1,70 metra, druga pa le 1,40 metra, tako da strokovnjaki sklepajo, da bi lahko bila otroška postelja. Pod posteljami so bili shranjeni osebni predmeti, kot so amfore za shranjevanje predmetov, keramični vrči in pisoar. Soba je imela na vrhu majhno okno in na stenah ni bilo nobene dekoracije. »Poleg tega, da je soba služila kot spalnica za skupino sužnjev, morda za manjšo družino, je bila tudi shramba, kar dokazuje osem amfor, zbranih v kotih sobe,« so pojasnili arheologi.

 

Deli na omrežjih