19.4 C
Ljubljana
23. junija, 2024

Japonska študija je pokazala, da tudi psi jočejo od veselja: ko srečajo lastnika, se njihove solze namnožijo!

Deli na omrežjih

Japonski raziskovalci z univerze Azabu so ugotovili, da lahko psi jokajo, ko so zelo čustveno vznemirjeni – ko se na primer srečajo z lastnikom in so ga zelo veseli.

Ekipa pod vodstvom raziskovalca Takefumija Kikusuija je pri preizkusu uporabila Schirmerjev test; psom so pod veke namestili poseben trak, s pomočjo katerega so ugotavljali količino solz. Najprej so količino solz izmerili med običajnim stikom psa z lastnikom, potem pa še, ko se je pes po petih do sedmih urah ločitve ponovno srečal z njim – v naslednjih petih minutah se je količina pasjih solz znatno povečala.

“Ugotovili smo, da psi točijo solze, povezane s pozitivnimi čustvi. Prav tako pa smo odkrili, da je hormon oksitocin podlaga za povečanje solz,” je pojasnil Kikusui in dodal, da je bila količina solz pri psih večja, ko so se ponovno združili z lastnikom, v primerjavi z drugimi ljudmi, ki jih pes pozna.

V prihodnjih študijah nameravajo preveriti, ali psi jočejo tudi ob srečanju s pasjimi prijatelji, poroča STA. Odprto pa ostaja tudi vprašanje, ali psi jokajo tudi ob negativnih čustvih.

Deli na omrežjih