13.5 C
Ljubljana
23. maja, 2024

Raziskava: Psi si zapomnijo zelo veliko človeških besed!

Deli na omrežjih

Znano je, da si psi zapomnijo besede, ki označujejo nekaj, kar je zanje pomembno, na primer ‘sprehod’. Raziskovalci z univerze v Budimpešti pa so želeli o pasjem spominu odkriti kaj več.

Borderski ovčar (Foto: Pixabay)

Ekipa pod vodstvom dr. Claudie Fugazza je v raziskavo vključila šest psov pasme borderski ovčar, ki velja za eno od najpametnejših pasem.

Psi so dokazali, da si lahko zapomnijo imena vsaj za 28 predmetov, nekateri pa celo več kot za sto. Ime, ki ga za nek predmet uporabljamo ljudje, si zapomnijo zelo hitro, nekateri že po štirih ponovitvah. Sposobnost psov se glede tega ne razlikuje bistveno od 18 mesecev starega otroka.

Pasma Coton de Tulear (Foto: Pixabay)

Med drugim so ugotovili tudi, da imajo nekatere pasme psov boljši spomin kot druge, a bolj kot pasma je pomemben posamezen pes in njegova vzgoja, poroča Guardian. Ko so raziskovalci iskali pse za raziskavo, so namreč odkrili tudi spominsko nadarjene nemške ovčarje, pekinezerje, yorkshirske terierje in nekaj mešančkov. Za pse ene pasme so se odločili zato, da bi bilo v raziskavi čim manj različnih spremenljivk.

Deli na omrežjih