25.4 C
Ljubljana
14. julija, 2024

(VIDEO) Najdaljši avtomobil na svetu meri 30,54 metra! Malce težko je zavijati z njim …

Deli na omrežjih

Jasno, najdaljši avtomobil so si omislili v ZDA. Superlimuzino z imenom American Dream je leta 1986 izdelal Jay Ohrberg, v dolžino pa je merila 18.3 metra. Orhberg jo je potem podaljšal na 30,48 metra in s tem postavil Guinnessov rekord. Limuzina se je pojavila v več filmih, nato pa je za več let ostala pozabljena v skladišču v New Jerseyju, kjer je zarjavela in skoraj povsem razpadla.

Zdaj so jo obnovili; projekt prenove je vodil Michael Manning iz zvezne države New York. »Avtomobil je bil odpadek, toda zaljubil sem se vanj. Rekel sem si, da ga bom kupil in obnovil,« je dejal. Po nekaterih zapletih je avtomobil leta 2019 kupil Michael Dezer, lastnik avtomobilskega muzeja iz Orlanda na Floridi, kamor so avtomobil tudi prepeljali, Manning pa se jim je pridružil in sodeloval pri obnovi.

Obnovljena limuzina zdaj meri 30,54 metra, ima pristajališče za helikopter, bazen, masažno kad, zelenico in veliko vodno posteljo. Razstavljena bo v muzeju Dezerland Park.

»Glavna težava pri vožnji s tem avtomobilom je najti ravno cesto; za zavijanje je potreben širok radij,« pravi Manning in dodaja, da tako ali tako ni bil narejen za vsakodnevno vožnjo.

Deli na omrežjih