24.5 C
Ljubljana
20. maja, 2024

Zgodba iz konca 19. stoletja: Kako so sestre Sutherland s svojimi dolgimi lasmi obogatele

Deli na omrežjih

Sestre Sutherland iz okrožja Niagara v New Yorku so odraščale v skromni družini, oče je imel puranjo farmo. Okoli leta 1880 pa so začeli nastopati in postali so priznana glasbena družina. Čeprav so bile sestre (Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora, in Mary) nadarjene, so bili ljudje navdušeni predvsem nad njihovimi lasmi. Tako so začele hoditi na turneje po zabaviščnih centrih, sodelovale so v cirkuških predstavah in tudi na svetovnih sejmih.

Njihovi lasje so bili skupaj dolgi 37 čevljev (11,3 metra); pozneje so to dolžino v marketinške namene ‘podaljšali’ na 14,9 metra in jih oglaševali kot: »7 svetovnih čudes! 7 priznanih glasbenic! 7 dam z 49 čevlji las! Vsaka ima 7 čevljev las!«

Grace Sutherland (Foto: Wikimedia)

Čeprav so bili dolgi lasje v viktorijanski dobi modni, jih je večina žensk nosila spete, ker je bilo to bolj spodobno. In ko so si sestre na nastopih lase razpustile, so bili gledalci očarani. Sčasoma je družina lase začele tržiti bolj kot svoje talente.

Začeli so prodajati losjon za rast las in trdili, da ga je izumila mati, ko so bile sestre še majhne. Kar sicer ni bilo res. Izdelek je postal uspešnica in kmalu so dodali še druge (glavnike, krtače, mila …). Že prvo leto so ustvarili 90.000 dolarjev prihodkov od prodaje.

Sestre Sutherland (Foto: Wikimedia)

Potem pa je okoli leta 1920 v modo prišel kratek paž (bob) in dolgolase sestre niso bile več zanimive. Kljub temu pa so v karieri zaslužile okoli 3 milijone dolarjev, kar v tistih časih sploh ni bilo slabo. Omislile so si dvorec in večinoma živele skupaj, poročili sta se le dve med njimi.

Konec te zgodbe pa ni lep. Dvorec je leta 1938 pogorel, sestre pa niso znale z denarjem, zato so nekatere obubožale. Ko je leta 1946 v starosti 92 let umrla zadnja sestra, Grace, so jo pokopali v neoznačen grob.

Deli na omrežjih