20.2 C
Ljubljana
24. julija, 2024

Janja Garnbret: »Plezalska skupnost bi morala ukrepati glede motenj hranjenja«

Deli na omrežjih

»Rada bi opozorila, da so motnje hranjenja še vedno tabu tema, za katero vsi vemo, da obstaja. Težava je očitna in vsi jo opazimo, vendar nihče ne ukrepa.

Dejstvo je, da nekateri tvegajo svoje zdravje za del kariere. Za del kariere tvegajo potencialno hude zdravstvene težave v prihodnosti. Učinek pretiranega hujšanja je kratkotrajen. Seveda se zato vsak odloči sam in sprejme tveganje, a vendarle menim, da bi kot plezalska skupnost morali zavzeti stališče, da to ni primeren način. Da je to dejansko za človeka nevarno. S tem bi dolgoročno lahko ta trend spremenili na bolje.

Kot sama opažam pri nekaterih, pretirano hujšanje deluje eno ali dve sezoni, v tretji se že vidi, da ne deluje več, četrto leto pa te že odreže. In ta zgodba se ponavlja.

Danes so smeri postavljene tako, da te mora, če sploh želiš plezati, če se želiš obdržati na grifih, nekaj biti skupaj, če se izrazim po domače.«

Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu, pravi, da vse bolj čuti, da mora javno opozoriti na težave s prenizko težo med tekmovalci in tekmovalkami. Trend ‘shiranih’ plezalk in plezalcev je po njenih besedah še posebej opazen letos, v sezoni po olimpijskih igrah. Sama teh težav na srečo nima. Vir: Siol.net

 

Deli na omrežjih