23.4 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Simona Kustec ob 8. marcu: »Milijonom žensk po svetu pravice odvzema vojna; slavimo pravico do dostojanstva!«

Deli na omrežjih

»8. marec je mednarodni dan vseh žensk. Je dan praznovanja enakopravnosti in dosežkov žensk. Je dan praznovanja pravice žensk, da same odločajo o sebi o lastni svobodi, o svojih izbirah. Da so pri tem spoštovane, cenjene in deležne enakih izhodiščnih priložnosti kot moški.

V današnjem času je to za milijone žensk po svetu še vedno nedosegljivo, ker jim tega ne priznavajo kulturni, družbeni, politični sistemi in norme. Milijonom žensk po svetu te temeljne pravice odvzema vojna, med zadnjimi od njih ženskam, deklicam, dekletom, ženam, mamam, babicam iz Ukrajine, iz geografsko največje države sodobnega civiliziranega evropskega kontinenta.

Zaradi vsega tega milijonom žensk, ki se nam ni potrebno soočati in živeti s tovrstnim bojem za svoje pravice in življenjske usode, želim, da za vse njih in zase na današnji 8. marec slavimo pravico do dostojanstva. Dostojanstvo lahko v sebi nosi vrlino spoštovanja, k miru, medsebojnemu sodelovanju in pogovoru usmerjene drugačnosti, drugačnega pogleda na svet, drugačnega poguma, kar nas vse lahko dela boljše, bolj strpne, razumevajoče, povezovalne. Kar nas dela ženske.

Bodimo ponosne nase in na poslanstva, ki jih v svojem življenju doma in pri delu opravljamo kot ženske. Čestitke ob današnjem dnevu žena!«

Poslanica prof. dr. Simone Kustec, ministrice za izobraževanje, znanost in šport, ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk, s katerim obeležujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Vir: Gov.si

Deli na omrežjih