28 C
Ljubljana
12. julija, 2024

Legendarnega kitarista Jeffa Becka pogreša tudi pevka Ana Soklič

Deli na omrežjih

V začetku januarja je svet presunila vest, da je umrl eden najvplivnejših kitaristov v zgodovini rocka, Jeff Beck. Poklonili so se mu številni zvezdniki, ki so sodelovali z njim, med njimi tudi slovenska pevka Ana Soklič.

Legendarni kitarist je umrl v bližini svojega doma v angleškem Surreyju, in sicer za posledicami nenadne okužbe z bakterijskim meningitisom. Star je bil 78 let, za seboj pa je pustil ženo Sandro Cash, s katero se je poročil leta 2005. In seveda številne prijatelje ter oboževalce.

Začetek: Yardbirds

Jeff Beck je zaslovel v 60. prejšnjega stoletja v skupini The Yardbirds, kjer je igral skupaj z mladim Jimmyjem Pageom, poznejšim članom skupine Led Zeppelin. Skupini se je pridružil leta 1965 kot naslednik prejšnjega kitarista – Erica Claptona. Beckova kitara je še posebej prišla do izraza v skladbah, kot sta »Shapes of Things« in »Over Under Sideways Down«. Tri leta pozneje je ustanovil svojo skupino, kasneje znano kot Jeff Beck Group, in sicer s takrat še skoraj nepoznanima Rodom Stewartom in Roonom Woodom. Usmerili so se bolj v heavy metal, njihova prva skladba je bila »Truth« (1968). V 70. letih je Beck s Timom Bogertom in Carminom Appicejem ustanovil trio, ki je bil v vodah R&B.

Samostojna kariera

Jeff Beck (Foto: EPA/Kabir Dhanji)

Potem pa je Beck začel samostojno glasbeno pot, ki jo je naznanil njegov album Blow by Blow (1974), ki je postal uspešnica. Na njem je predstavil nov zvok, spremenil je osnovno formulo t. i. gibanja fusion in po svoje pokombiniral elemente jazza, rocka in funka.  V 80. letih je imel obdobje, ko se je pojavil, se umaknil, spet pojavil …  Leta 1985 je izdal večinoma instrumentalni album Flash, leta 1989 pa je skupaj s klaviaturistom Tonyjem Hymasom in nekdanjim bobnarjem Franka Zappe Terryjem Bozzio posnel hardrockovski album Jeff Beck’s Guitar Shop.

V 90. letih in pozneje je Beck sodeloval s številnimi glasbeniki in skupinami, kot so Jon Bon Jovi, Roger Waters, Kate Bush, Kelly Clarkson, Morrissey itd. Zadnjič je nastopil oktobra lani v v gledališču Chicago Theatre, in sicer z igralcem in kitaristom Johnnyjem Deppom. Ta je sodeloval tudi pri Beckovem zadnjem albumu 18, ki je izšel lani. In kot so poročali mediji, ga je v dneh pred smrtjo tudi obiskal.

»Med koncertom me je poslušal in se odzival«

Rod Stewart in Jeff Beck (Foto: Instagram/Rod Stewart)

Beck je na svoji bogati glasbeni poti razvil nekaj tehničnih inovacij ter izumil posebne zvoke; sam je nekoč dejal, da se ne ozira na pravila oziroma da jih z veseljem krši. Prejel je osem nagrad grammy in bil dvakrat sprejet v Dvorano slavnih rock and rolla – leta 1992 kot član skupine Yardbirds in leta 2009 kot solo izvajalec. Leta 2015 ga je revija Rolling Stone uvrstila na peto mesto seznama 100 največjih kitaristov vseh časov.

Ob njegovi smrti so se oglasili številni glasbeniki. Rod Stewart je na Instagramu zapisal: »Jeff Beck je bil z drugega planeta. Mene in Ronnieja Wooda je v 60. letih odpeljal v ZDA s svojo skupino in od takrat se nisem več ozrl nazaj. Bil je eden redkih kitaristov, ki me je med koncertom v živo dejansko poslušal in se odzival. Jeff, bil si največji, bil si moj človek. Hvala za vse. RIP.«

Deli na omrežjih