20 C
Ljubljana
24. junija, 2024

Združeno kraljestvo: Veliko slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II. za štiri dni zasenčilo vse drugo

Deli na omrežjih

V Združenem kraljestvu poteka veliko štiridnevno slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II., t. i. platinastem jubileju (od 2. do 5. junija).

Včeraj se je odvila tradicionalna parada Trooping the Colour (Pozdrav zastavi), s katero že več kot 260 let počastijo rojstni dan britanskega monarha. Nebo nad Buckinghamsko palačo je preletelo več kot 70 letal in helikopterjev britanskih kraljevih sil.

Tradicionalna parada (Foto: Facebook/The Royal Family)

Zadonele so tudi častne salve, po številnih krajih po Združenem kraljestvu in v prestolnicah držav skupnosti Commonwealth pa je v čast kraljici zažarelo več tisoč plamenov.

Na balkonu Buckinghamske palače se je ob kraljici zbrala najožja družina. (Foto: Facebook/The Royal Family)

Na balkonu Buckinghamske palače se je zbrala kraljeva družina na čelu s slavljenko. Ob njej so bili prestolonaslednik princ Charles s soprogo Camillo, Charlesov sin princ William z ženo Kate oz. vojvoda in vojvodinja Cambriška in njuni otroci princ George, princesa Charlotte in princ Louis, ter kraljičina hči, princesa Anne.

Veliko pozornosti na paradi so poželi ljubki otroci Williama in Kate, ki so se peljali v kočiji skupaj s Kate in Camillo. (Foto: Facebook/William and Catherine – The Duke and Duchess of Cambridge)

Na balkonu niso smeli biti Williamov mlajši brat Harry s soprogo Meghan Markle, ki sta se odrekla kraljevim dolžnostim, in kraljičin sin princ Andrew, ki se sooča z obtožbami zaradi spolnega nadlegovanja. Harry in Meghan sta z otrokoma Archijem in Lilibet sicer pripotovala iz ZDA, kjer živijo, a praznujejo bolj v ozadju.

96-letna Elizabeta je na čelu britanske monarhije od 6. februarja 1952; okronali so jo 2. junija 1953. Njen portret ob jubileju je 25. maja posnel Ranald Mackechnie na gradu Windsor. (Foto: Facebook/The Royal Family)
Takole se je Elizabeta 5. junija 1952 kot vladarica odpravila na svojo prvo slavnostno prireditev. (Foto: Facebook/The Royal Family)

Danes (v petek) bo v londonski katedrali svetega Pavla potekalo zahvalno bogoslužje, vrhunec dneva v soboto pa bo t. i. platinasta zabava, na kateri pričakujejo okli 22.000 ljudi. Na koncertu bodo nastopili skupina Queen + Adam Lambert, Elton John, Alicia Keys, Nile Rodgers, Andrea Bocelli in Diana Ross. Na zabavo naj bi prišli tudi Paul McCartney, David Backham, Stephen Fry, Sir David Attenborough in Emma Raducanu.

Nedelja bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi in slavnostnega sprevoda v prestolnici, ki bo oživil ikonične trenutke kraljičinega vladanja.

Deli na omrežjih