24.5 C
Ljubljana
20. maja, 2024

170-letnica rojstva Ivana Tavčarja: v Poljanah več dogodkov, župan Milan Čadež vabi tudi na pohod

Deli na omrežjih

Ivan Tavčar, ki velja za enega najboljših slovenskih pripovednikov, se je rodil 28. avgusta 1851 v Poljanah blizu Škofje Loke. Sicer je bil tudi odvetnik in politik (med drugim tudi ljubljanski župan), a v zgodovino se je zapisal predvsem s svojimi pisateljskimi deli, kot sta »Visoška kronika« in »Cvetje v jeseni«; po slednjem je posnet znameniti istoimenski film z Mileno Zučančič in Poldetom Bibičem. Ivan Tavčar je umrl 19. februarja 1923.

Ob 170. obletnici njegovega rojstva so v njegovem rojstnem kraju pripravili več dogodkov. Včeraj so se družili ob dobri hrani in pijači ter tudi ob krajši dramski predstavi, odprli pa so tudi razstavo, ki je posvečena 200. obletnici rojstva Štefana Šubica, lanskoletni 180. obletnici rojstva Ivana Franketa in Janeza Šubica, 170. obletnici rojstva Ivana Tavčarja in prihajajoči 100. obletnici rojstva Iveta Šubica.

Danes ob 19.30 bo v poljanskem kulturnem domu uprizoritev »Visoške kronike«, ki je lani na Čufarjevih dnevih dobila nagrado občinstva.

Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas – Poljane, pa je ob tem na Facebooku sporočil: »Računamo letos na lepo vreme v nedeljo, 5. septembra, in jo mahnemo po poti ‘Cvetje v jeseni’ iz Poljan na Blegoš …«

Deli na omrežjih