21.2 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Besede Toneta Vogrinca so zarezale: Olimpijska medalja Žana Kranjca je vredna več kot vse druge medalje skupaj

Deli na omrežjih

Legendarni Tone Vogrinec, ki je v slovenskem alpskem smučanju veliko ime, saj so v času njegovega vodenja slovenski tekmovalci – na čelu z Bojanom Križajem – začeli nizati vrhunske rezultate, je postregel s konkretno oceno nedavnih olimpijskih iger in primerjavo med dobro organizacijo v smučarskih skokih ter poraznim stanjem v alpskem smučanju.

»Zame je Kranjčev rezultat na olimpijskih igrah več vreden kot vse druge medalje skupaj. Po vložku, po pomembnosti, po vsem. Koliko ljudi pa danes v Sloveniji rekreativno skače na skakalnicah? Smuča jih še zmeraj okoli sto tisoč,« je bil jasen v intervjuju za Večer.

Žan Kranjec je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil srebrno medaljo v veleslalomu. (Foto: Facebook/Slovenia Olympic Team)

V nadaljevanju je pojasnjeval, da imajo v smučarskih skokih odličen sistem, klubi so dobro organizirani in »skoki so poceni šport, oni poleti ne hodijo čez lužo. Imajo tudi fantastične rezultate«.

»Naslednjih pet let v svetovnem pokalu ne bo nobenega Slovenca«

V alpskem smučanju pa »imamo Žana Kranjca, a le v eni disciplini«. »V slalomu ne izpolnjujemo niti kvote, da bi se lahko pojavili na startu. Kot drugega tekmovalca tja pošiljamo začetnika, ki na svetovnem pokalu nima česa iskati. Hadalina trenutno ni, bolje, da o tem ne govorim. Smukači se vračajo na položaje, kjer so pred leti že bili. Pohvalno. A zadaj ni nič, niti v evropskem pokalu niti na mladinskih svetovnih prvenstvih. V Mariboru je bila FIS-tekma, na kateri med tridesetimi najboljšimi ni bilo Slovenca. To pomeni, da naslednjih pet let v svetovnem pokalu ne bo nobenega Slovenca,« je bil neposreden Tone Vogrinec, ki je nedavno, ob svojem 80. rojstnem dnevu, s pomočjo novinarja Marka Radmiloviča izdal obsežno biografijo z naslovom »Vsi me kličejo Tona«.

 

 

Deli na omrežjih