26.7 C
Ljubljana
22. julija, 2024

Borštnikov prstan bo krasil roko igralke Jette Ostan Vejrup!

Deli na omrežjih

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana, najprestižnejšega slovenskega igralskega priznanja, je Jette Ostan Vejrup, danska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji. Prstan se bo na njeni roki zasvetil na sklepni slovesnosti 56. gledališkega festivala Borštnikovega srečanja, ki ga lani zaradi epidemije covida-19 niso mogli izpeljati (potekal bo od 14. do 27. junija v SNG Maribor).

Priznana igralka izhaja iz mednarodne gledališke šole Jacquesa Lecoqa v Parizu, kjer je spoznala igralca Borisa Ostana, s katerim sta si ustvarila družino. Najprej je ustvarjala kot svobodnjakinja, širša slovenska javnost pa jo je spoznala sredi 90-ih, ko je igrala v humoristični TV-seriji Teater Paradižnik. Od leta 2004 je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Za svoje delo je prejela številna priznanja, tudi Borštnikova.

Kot so zapisali na spletni strani Borštnikovega srečanja, je Jette s svojim perfekcionizmom in širino igre razširila meje slovenskega gledališča, saj je »ponudila možnost primerjave, širila meje poznavanja sveta okrog nas in na stežaj razprla prostor dialoga, ki je pravzaprav izhodiščni ustvarjalni impulz gledališke umetnosti«.

Čestitamo!

 

 

Deli na omrežjih