15.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Častna priznanja Boruta Meška za Miroslavo Cencič, Jožeta Možino in Igorja Pirkoviča

Deli na omrežjih

Združenje novinarjev in publicistov je včeraj podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2021, ki jih od leta 2011 podeljuje za posebne dosežke na področju novinarstva in publicistike.

Častno priznanje za življenjsko delo je prejela publicistka in pedagoginja Miroslava Cencič, priznanji za posebne novinarske in publicistične dosežke pa novinarja TV Slovenija dr. Jože Možina in Igor Pirkovič.

Z leve: predsednik ZNP Matevž Tomšič, nagrajenca Igor Pirkovič in Jože Možina ter predsednik upravnega odbora častnega priznanja Boruta Meška Franci Feltrin (Foto: Metod Berlec)

Iz obrazložitve:

Miroslava Cencić se je po odhodu v pokoj leta 1991 posvetila zgodovinskemu raziskovanju predvojne organizacije TIGR na Primorskem, ki je delovala pod raznarodovalno italijansko oblastjo. S svojim raziskovanjem in publicističnimi objavami je pomembno prispevala k širšemu pogledu in zgodovinskemu odkrivanju resnice o delovanju TIGR.

Igor Pirkovič je kot novinar v slovenski javnosti postal prepoznaven s svojo oddajo Razkrito na TV Slovenija, v kateri gosti različne goste, od politikov do strokovnjakov posameznih strok. Je tudi pesnik, pisatelj in publicist, ki s svojimi pesmimi v bralcu prebudi zavest do domovine, naroda in države.

Dr. Jože Možina je zgodovinar, sociolog, novinar, avtor in režiser večjih dokumentarnih filmov. Kot novinar je deležen veliko simpatij s svojo oddajo Pričevalci na TV Slovenija. Kot zgodovinar je v slovenskemu narodu kot morda svoj največji dosedanji dosežek podaril knjigo Slovenski razkol.

Zaradi znanega epidemiološkega položaja v državi javne podelitve priznanj tokrat ni bilo, priznanja pa so bila nagrajencem izročena osebno.

Čestitke!

 

Deli na omrežjih