29 C
Ljubljana
20. junija, 2024

(FOTO) Janez Janša včeraj v dobri družbi na Krnskem jezeru, danes pa v Severni steni Triglava

Deli na omrežjih

Piše: C. R.

Če je včeraj predsednik SDS Janez Janša preživel dan s svojo družino v dobri družbi ob Krnskem jezeru, pa je danes plezal v severni steni Triglava. 

Spletna stran Dolina Soče (TUKAJ) piše, da je največje slovensko visokogorsko jezero in priljubljena planinska točka, Krnsko jezero, ki leži na višini 1391 m, ledeniškega izvora. Leži pod Krnom (2244 m), nedaleč stran od Planinskega doma pri Krnskih jezerih (1385 m), planine Duplje in Dupeljskega jezera in velja za eno najlepših kulis v Julijskih Alpah. Dolgo je skoraj 400 metrov, široko 150 metrov in na najglobljem delu globoko 17 metrov. V vodnem ekosistemu živi 40 vrst rastlin, večinoma alg in 24 vrst nižjih živali, med katerimi prevladujejo drobni raki. Kopanje v jezeru zaradi ohranjanja ekosistema jezera ni dovoljeno.

Kot še pišejo na omenjeni spletni strani, je neizmerno lepa narava okrog Krna in Krnskega jezera bila nekoč priča krvavim dogodkom soške fronte ter temačnemu obdobju Rapalske meje. Na bitke soške fronte opozarjajo ostanki strelskih jarkov, kavern in žičnih ograj.

Slovenska smer s Frelihovo traverzo

Poznavalci plezanja pa pišejo, da je Frelihova traverza dolga, izpostavljena, s čudovitim razglednim pomolom na koncu ter da je ta najznamenitejša plezalna smer v severni steni Triglava, tehnično nezahtevna, primerna za vse plezalske navdušence.

Sicer pa se jutri Poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume zaključi z vzponom na Triglav.

Celoten program Poletnega tabora SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume si lahko ogledate TUKAJ

Spremljajte stranko SDS tudi na Instagramu TUKAJ.

Deli na omrežjih