19.4 C
Ljubljana
23. junija, 2024

Jan Plestenjak o Ceci na ptujskem kurentovanju: »Vsak mora razmisliti, ali je to prav«

Deli na omrežjih

Jan Plestenjak, eden od najuspešnejših in najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov, je zelo jasno povedal, kaj meni o tem, da bo kurentovanje na Ptuju 3.  februarja otvoril koncert srbske turbo folk pevke Svetlane Ražnatović – Cece. Namreč, gre za kulturno-etnografski festival, na katerega smo v Sloveniji zelo ponosni.

»Če je privat organizator, se meni zdi popolnoma prav, da izbere, kogar hoče, saj smo na trgu. Če so organizatorji občine ali javni zavodi in se dogodek financira iz davkoplačevalskega denarja, mora vsak razmisliti, ali je to prav,« je dejal Jan v oddaji Arena na TV Slovenija.

(Foto: TVS/zajem zaslona)

Poudaril je, da ima veliko spoštovanje do vseh, ki ustvarjajo glasbo, in da ne ocenjuje slogov ali jezikov, poleg tega pa sam takšnih primerov ne bi omejeval z zakonom, saj bi bilo to »izpod časti«; a žalostno je, da se ljudje sami ne zavedajo, kaj je prav in kaj ne.

Številni slovenski glasbeniki ustvarjajo besedila v tujih jezikih, predvsem v angleščini, kar se Janu zdi »beg pred samim seboj oziroma pred lastno nesposobnostjo«. Prepričan je, da ljudje začutijo, ko ustvarjaš iz sebe, iz tega kar si – in si na to tudi ponosen.

O tem je razmišljal že zelo zgodaj: njegova mama, akademska slikarka Dora Plestenjak, mu je pri 12 letih podarila slovar tujk, v katerega je napisala posvetilo, da naj mu bodo »tujke znanke, ne pa spremljevalke«.

 

 

Deli na omrežjih