23.4 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Ministrica Helena Jaklitsch med rojaki v Argentini: od praznovanja slovenskega dneva do streljanja na gol!

Deli na omrežjih

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je na obisku pri Slovencih v Argentini, kjer ima zelo natrpan program, toda videti je, da v druženju z rojaki zelo uživa.

Eden o vrhunec obiska je bilo praznovanje že 66. slovenskega dneva, ki je osrednja vsakoletna prireditev slovenske skupnosti v Buenos Airesu. Potekala je v Našem domu v San Justu.

Osrednja prireditev ob praznovanju 66. slovenskega dneva (Foto: Facebook)

Ministrica je poudarila, da so Slovenci v Argentini neodtuljiv del našega naroda, in podelila priznanja ustanovam, ki so lani in letos praznovale okrogle obletnice delovanja. Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar se je zahvalil za vse njeno delo ter povedal, da so jo poimenovali ‘ministrica srca’.

Fotografiranje z ministrico (Foto: Facebook)

Svoje aktivnosti so predstavili tudi mladi, vključeni v mladinski organizaciji SDO (Slovenska dekliška organizacija) in SFZ (Slovenska fantovska zveza).

Med mladimi (Foto: Facebook)
Helena Jaklitsch (Foto: Facebook)

Sicer pa je ministrica Jaklitsch obiskala tudi več drugih krajev, med drugimi slovensko skupnost v Berissu v La Plati, Slovensko pristavo v Castelarju in slovensko osnovno šolo Antona Martina Slomška, ki že več kot 70 let deluje v okviru Slomškovega doma v Ramos Mejii. Otroci so ministrici pomagali posaditi drevo, ki bo ohranjalo spomin na to srečanje.

Sajenje drevesa (Foto:Facebook)

Družila se je tudi s članicami Zveze slovenskih mater in žena v San Martinu. V tem mestu je obiskala še Slovenski dom, ki je lani praznoval 60. obletnico delovanja.

Zveza slovenskih mater in žena v San Martinu (Foto: Facebook)

Obisk med rojaki pa bo ministrici gotovo ostal v spominu tudi po nogometu. V Slovenski vasi v Lanusu so jo člani slovenske nogometne ekipe Zedinjena Slovenija namreč povabili na igrišče; podarili so ji dres z njenim imenom ter jo izzvali, da se preizkusi v streljanju na gol. Ministrica je izziv sprejela in ga tudi odlično opravila!

Na nogometnem igrišču (Foto: Instagram)

 

Deli na omrežjih