29 C
Ljubljana
20. junija, 2024

Pa je razjasneno: Ne, ni bila zarota, težava je čas – tudi Tadej Pogačar bo dobil zlati red za zasluge!

Deli na omrežjih

Potem ko je predsednik Borut Pahor v ponedeljek vročil zlati red za zasluge vrhunskemu kolesarju Primožu Rogliču, so se v javnosti pojavila številna (ogorčena) vprašanja, zakaj tega državnega priznanja ne dobi tudi Tadej Pogačar, ki je kolesarska številka ena na svetu.

(Foto: Facebook/UAE Team Emirates)

Mnogim je namreč ušlo iz spomina, da je predsednik Pahor zlati red za zasluge junija lani dodelil trem izjemnim olimpijcem: Rogliču, Pogačarju in športni plezalki Janji Garnbret. Slednji je red za zasluge vročil marca letos in takrat ga je vročil tudi kanuistu Benjaminu Savšku. Kdaj torej pride na vrsto dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji, zmagovalec treh spomenikov in prvi na svetovni kolesarski lestvici UCI – Tamau Pogi?

(Foto: Facebook/Borut Pahor)

Kot so v uradu predsednika republike pojasnili za Siol.net, z ekipo Tadeja Pogačarja intenzivno iščejo termin za vročitev tega prestižnega odlikovanja. Računajo, da se bo to zgodilo novembra ali najpozneje decembra, vsekakor pa še v mandatu Boruta Pahorja.

»Tudi s Primožem Rogličem oziroma njegovo ženo Loro smo dlje časa usklajevali termin in smo se bili pri tem pripravljeni prilagoditi,« so dodali v uradu predsednika države. Zlati red za zasluge bo prejela tudi potapljačica na vdih Alenka Artnik, a tudi zanjo še ni znano, kdaj ji ga bo vročil predsednik Pahor.

Deli na omrežjih