18.2 C
Ljubljana
24. junija, 2024

Špela Čadež se je s filmom Steakhouse uvrstila v ožji izbor kandidatov za oskarja!

Deli na omrežjih

Animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež se je uvrstil v ožji izbor kandidatov za nagrado oskar, in sicer v kategoriji najboljši kratki film. Čestitke!

Špela Čadež (Foto: Slovenski filmski center)

Ameriška filmska akademija filmskih umetnosti in znanosti je objavila sezname kandidatov za oskarja v nekaterih kategorijah. V kategoriji mednarodni celovečerni film se slovenskemu nominiranemu filmu Orkester (Matevž Luzar) žal ni uspelo prebiti v ožji izbor.

Film Špele Luzar je bil na seznam 15 kandidatov izbran izmed skupno 81 nominiranih kratkih filmov. Avtorica je za Steakhouse dobila že več mednarodnih nagrad, februarja letos pa tudi nagrado Prešernovega sklada. V obrazložitvi nagrade je bilo med drugim zapisano: »Animirana mojstrovina Steakhouse se v pripovedi loteva zelo zahtevne teme družinskega nasilja. Z uporabo tehnike multiplan nam pripravi zrezek, ki simbolizira zažgan, črn in z dimom obdan partnerski odnos. Osrednji osebi sta Franc in Liza, zakonca, ki se ne vidita več, saj ju ločuje gost dim, ki se vali iz pravkar do neprepoznavnosti zapečenega zrezka na krožniku.«

Vsi končni seznami bodo znani 24. januarja, 95. podelitev oskarjev bo predvidoma 12. marca 2023.

 

 

Deli na omrežjih