18.2 C
Ljubljana
24. junija, 2024

(VIDEO) Poglejte, kateri vrh so tokrat osvojili v SDS; jutri tura odpade!

Deli na omrežjih

Poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume, ki je letos že 27. po vrsti, se nadaljuje. Včeraj se je nekaj članic in članov SDS s prijatelji povzpelo na Mali Karman, kar so objavili tudi na družbenih omrežjih. Pot na vrh je trajala dobre tri ure po nezahtevni in označeni poti.

Mali Karman (1372m) – strumni stražar nad furlansko nižino

Kot piše spletni portal hribi.net, je Mali Karman  prva izrazitejša vzpetina na skrajnem jugozahodnem delu predgorja Julijskih Alp. Leži vzporedno z glavnim grebenom Velikega Karmana kot docela samostojna gmota, veže ju zgolj sedlo Predol. Na vzhodu je potok Vedronza mednju vrezal globoko dolino. Sicer pa kljub na videz skromni višini Mali Karman le ni tako pohleven. Več kot 1100 metrov visoko se dviga nad Furlansko nižino v obliki travnate piramide, zaradi česar zagotavlja svojevrsten razgled po okolici. Le na severni strani je nekoliko okrnjen, saj ga zastira višji in tudi precej mogočnejši Veliki Karman, katerega greben je od tod videti precej impresiven. Zaradi izpostavljene lege na pobočjih Malega Karmana uspeva pestra vegetacija, med njimi tudi nekaj endemičnih vrst. Na vrhu stoji kapela, posvečena odrešeniku (Il Redentore), ki so jo zgradili leta 1908, vendar že davno ni več prvotna. Dvajset let po nastanku jo je poškodovala strela, povsem uničena pa je bila po potresu leta 1976. Na vršno teme nižjega od obeh Karmanov z vseh strani vodi več poti, tako da mu ne manjka obiska. Še več: ne čislajo ga zgolj pohodniki, pač pa tudi ali predvsem gorski kolesarji in navsezadnje jadralni padalci.

Jutri tura na Kraljevsko špico ODPADE!

Jutri je SDS sicer čakal vzpon na Kraljevsko špico (1912m), a so na spletni strani stranke zapisali, da omenjena gorniška tura zaradi neugodne vremenske napovedi (dež in nevihte) ODPADE.

Celoten program Poletnega tabora SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume si lahko ogledate TUKAJ

 

 

Deli na omrežjih