28 C
Ljubljana
12. julija, 2024

Vrhunsko odprtje Festivala Europa Cantat! Prava paša za oči in ušesa!

Deli na omrežjih

Včeraj se je v Cankarjevem domu odvil slavnostni koncert ob odprtju vseevropskega festivala zborovskega petja Europa Cantat, ki je tudi največji kulturni dogodek ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. Festival poteka vsaka tri leta v enem od evropskem mest − letos je to Ljubljana, organizira pa ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Otvoritveni koncert, ki ga je prenašala TV Slovenija, je bil preprosto čudovit! Slišali smo nove priredbe slovenskih ljudskih pesmi in del Jacobusa Handla Gallusa, Arva Pärta, Stinga in skupine Queen. Med drugim so nastopili Zbor sv. Nikolaja Litija, vokalna skupina Singer Pur ter solistki Katarina Heyrison in Kim Nazarian.

Toda ne le to, poleg glasbenega dela je očarala tudi scenografija, zelen oder z domiselnimi svetlobnimi učinki in projekcijami, ne nazadnje pa tudi Boštjan Romih, ki je suvereno in sproščeno (tudi v angleščini) vodil prireditev, vmes celo zajodlal in na koncu skupaj z drugimi zapel Odo radosti.

Tudi nagovori − med drugim sta spregovorila tudi predsednik Borut Pahor in minister za kulturo Vasko Simoniti − so bili kratki in zanimivi.

Festival, ki bo potekal do 22. julija, se bo odvijal na štirih prizoriščih po Ljubljani in na festivalski spletni televiziji EC TV. Program festivala si lahko ogledate na tej povezavi.

Deli na omrežjih