15.2 C
Ljubljana
21. maja, 2024

Znana sta datuma slovenskih premier predstave »To noč sem jo videl« po romanu Draga Jančarja!

Deli na omrežjih

SNG Drama Maribor je maja napovedala odrsko postavitev odličnega romana »To noč sem jo videl« priznanega pisatelja Draga Jančarja, in sicer v režiji Janeza Pipana ter z veliko mednarodno koprodukcijo; poleg SNG Maribor namreč sodelujejo še dunajski Burgteater, srbsko Jugoslovensko dramsko pozorište in ljubljanski Cankarjev dom.

Premiera v SNG Maribor bo v petek, 24. septembra.

Spletna stran SNG Maribor (FOTO: zajem slike)

Kot je razvidno s spletne strani Cankarjevega doma, pa bo ljubljanska premiera v soboto, 22. januarja 2022.

Odrska uprizoritev romana »To noč sem jo videl« (2010) je eden najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije. Koprodukcija je logična posledica vsebine romana; pet pripovedovalcev, ki v romanu pripovedujejo pretresljivo zgodbo Veronike Zarnik, je namreč različnih narodnosti.

Izjemni roman Draga Jančarja je leta 2010 prejel nagrado kresnik, v francoskem prevodu pa nagrado za najboljšo tujo knjigo, Le Prix du meilleur livre étranger 2014, ki jo dodeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Delo je sad avtorjevega preučevanja medvojnega gradiva, ki se delno nanaša na resnično zgodbo zakoncev Hribar iz Ljubljane, lastnikov gradu Strmol na Gorenjskem, kjer ju je zaznamovalo leto 1944.

Deli na omrežjih