11.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

[30 LET SAMOSTOJNE SLOVENIJE] Prvi celovečerni film: Babica gre na jug

Deli na omrežjih

Film režiserja Vincija Vogue Anžlovarja Babica gre na jug je prvi celovečerni film v samostojni Sloveniji. Do danes je v Bazi slovenskih filmov (BSF) navedenih 423 slovenskih celovečernih filmov, med katerimi za najdražjega velja vojna drama Circus Fantasticus (2011) Janeza Burgerja.

Pet filmov v letu 1991

Leto 1991 je zaznamovalo pet slovenskih celovečernih filmov. Prvi med njimi je Anžlovarjeva komična drama Babica gre na jug, ki pripoveduje zgodbo gospe Sare, ki jo je upodobila Majolka Šuklje. Sara pri 68 letih zbeži iz doma za ostarele v želji po svobodi. Zunaj spozna zasanjanega glasbenika Davida (Bojan Emeršič), ki zbeži zaradi sporov s svojim stanodajalcem, in glasbenico Lauro (Nataša Matjašec), ki pa zapusti svoj glasbeni jazz bend. Vsi trije se skupaj odpeljejo proti jugu, novemu življenju naproti. S starim neregistriranim mercedesom se odpravijo na pot. Na tej poti doživijo marsikaj, od žalosti do veselja, toplih človeških vezi. Babica se ima tako lepo kot še nikoli. Med drugim na neki črpalki srečajo nesrečnega prodajalca, ki grozi s samomorom, na drugi črpalki pa zelo razpoloženega in umetniškega prodajalca (Gojmir Lešnjak). Potem se skoraj zaletijo v tovornjak pa tudi zadenejo glavni dobitek v portoroški igralnici … Film si je ogledalo 79.809 gledalcev.

Slovenski celovečerni filmi, ki nosijo letnico 1991, so še romantična drama Janeza Drozga Ljubezen po kranjsko, ki je nastala po istoimenski povesti Janeza Zupana, komedija Mirana Zupaniča Operacija Cartier, ki je nastala po romanu Drobtinice Mihe Mazzinija, triler Borisa Jurjaševiča Srčna dama in komedija Jureta Pervanje Triangel.

Članek si lahko  v celoti preberete v posebni izdaji revije Demokracija, ki jo lahko kupite na več kot 1.000 prodajnih mestih ali jo naročite na: [email protected], telefon: 01/24 47 200.

Deli na omrežjih