32.4 C
Ljubljana
12. julija, 2024

150 let Glasbene matice Ljubljana: ob jubileju bogat kulturni program

Deli na omrežjih

Glasbena matica letos praznuje 150-letnico delovanja. Društvo je živelo skozi različne države in državne ureditve, preživelo trdo roko socializma in plodno ustvarja še danes. Ob jubileju pripravljajo številne dogodke.

Društvo Glasbena matica Ljubljana v letošnjem letu praznuje 150 let od svoje ustanovitve. »Zavzetost posameznikov, ki jih je v preteklih desetletjih spodbujala ljubezen do glasbe in vera v njen napredek, je dajala vsa ta leta društvu vitalno energijo in omogočila njegov zavidanja vredni dolgi obstoj,« so ob jubileju zapisali na spletni strani Glasbene matice. Društvo se ponaša z ugledom že od same ustanovitve leta 1872 dalje, ko je združevalo ljubiteljske in poklicne glasbenike ter druge pomembne in ugledne slovenske kulturnike.

Pomemben začetek

Najplodnejša leta Glasbene matice so bila do druge svetovne vojne, so zapisali na uradni strani. »Najprej je začela z izdajanjem slovenskih skladb in z zbiranjem ljudskih pesmi, leta 1882 je ustanovila glasbeno šolo, leta 1891 pevski zbor in začela s koncertno dejavnostjo. Želje društvenih članov o ustanovitvi koncertnega orkestra so se uresničile s prvo Slovensko filharmonijo, ki je delovala med letoma 1908 in 1913, in z Orkestralnim društvom, ki so ga ustanovili leta 1919.« Tega leta pa je Glasbena matica ustanovila še konservatorij in s tem izpolnila svoj najpomembnejši cilj, to je glasbeno izobraževanje poklicnih glasbenikov.

Glasbene matice ni uničil niti socializem

Po drugi svetovni vojni se je Glasbena matica korenito spremenila. Zaradi takratnega jugoslovanskega družbenopolitičnega sistema je bila najprej razpuščena, nato pa so bile njene dejavnosti v okrnjeni obliki le dovoljene. Prav tako je društvo ob spremembi sistema po vojni izgubilo dve nepremičnini v središču Ljubljane, a sta ji bili kasneje z denacionalizacijo vrnjeni. »Ti dve nepremičnini danes predstavljata materialno osnovo novega ustvarjalnega obdobja Glasbene matice, ki se po letu 2002 osredotoča na klasično vokalno glasbo tako na področju organizacije koncertov, glasbeno-igranih predstav, pevskega izobraževanja in glasbenega založništva,« so zapisali.

Razširjen in obogaten jubilejni program

Letošnji jubilej bo Glasbena matica zaznamovala z razširjenim in obogatenim kulturnim programom. Osrednji dogodek bo slavnostna akademija ob njeni 150-letnici, na kateri se bo z deli slovenskih skladateljev predstavilo vseh pet matičinih pevskih sestavov. Ob tem bodo izdali tudi zbornik s strokovnimi prispevki številnih uglednih znanstvenikov. Nastala bo zgoščenka s slovenskimi samospevi v interpretacijah slovenskih umetnikov, ki sodelujejo z Glasbeno matico. Prav tako bodo jubileju posvečeni tudi 36. Slovenski glasbeni dnevi, ki bodo potekali med 19. in 24. aprilom. Organizirali bodo tudi simpozij slovenskih glasbenikov iz Slovenije in tujine na danes precej aktualno temo »Glasba kot posel in glasba v službi diplomacije«.

Deli na omrežjih