24.3 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Navdihujoči Fantje z vasi: Z ljudsko pesmijo so obiskali vse domove za starejše v Sloveniji!

Deli na omrežjih

Fantje z vasi so v treh letih z ljudsko pesmijo obiskali vse domove za starejše v Sloveniji. Njihova zgodba je pristna, polna čustev in navdihujoča.

Fantje z vasi (Foto: osebni arhiv Toneta Plevčaka)

Peterica pokončnih Slovencev, ki jih druži ljubezen do domovine, ljubezen do družine in seveda ljubezen do glasbe, združeni v pevsko skupino Fantje z vasi, je v minulih treh letih ustvarila čudovito in ganljivo zgodbo, kakršni pri nas še nismo bili priča. Fantje so se namreč podali na pevsko pot po vseh domovih za starejše občane v državi, v treh letih pa so izpolnili svoje poslanstvo.

Skupina Fantje z vasi je nastala leta 2018 kot potreba delati dobro, je dejal vodja skupine Tone Plevčak. »Sploh ko se je začela korona, so bili domovi dobesedno odrezani od stikov, k stanovalcem niso smeli niti najbližji. Mi smo bili kot neko nadomestilo, da so ljudje laže preživeli to težko obdobje,« nam pojasni Tone. Svoj prvi nastop so imeli v domu starostnikov v Slovenskih Konjicah, kjer so za presenečenje zapeli najstarejši občanki ob njenem rojstnem dnevu. »Tako se je vse skupaj začelo, saj smo bili tam zelo lepo sprejeti, prevzeli so nas dobri občutki in smo si rekli, zakaj pa ne bi tega večkrat počeli,« pripoveduje Tone.

Ukrepi jih niso ovirali

Fantje z vasi (Foto: osebni arhiv Toneta Plevčaka)

Tako so se odpravili na pot po širni Sloveniji. »V Sloveniji je veliko domov, zato nismo mogli obiskati vseh v eni regiji hkrati, čeprav smo poskušali.« Zato so se večkrat vračali na iste konce države in jo na tak način dva- do trikrat prepotovali. »Obiskali smo tudi do pet domov dnevno. Bilo je ogromno prilagajanja, iskanja skupnih točk, pri tem delu pa nam je ogromno pomagalo vodstvo posameznih domov in njihove delovne terapije, da smo tak projekt sploh lahko izpeljali,« pojasnjuje Tone. Sploh v času novega koronavirusa so v domovih začeli veljati izjemno strogi varnostni režimi, ki so jih morali vsi brezpogojno upoštevati. Fantje z vasi so bili cepljeni in testirani, poleg tega pa so morali teste opravljati tudi na kraju nastopa. »Nas ti ukrepi niso ovirali, če je bilo treba, smo se testirali tudi trikrat na dan.«

Stanovalci začutili njihovo pristno poslanstvo

Fantje z vasi (Foto: osebni arhiv Toneta Plevčaka)

Novembra so imeli Fantje z vasi svoj zadnji nastop v zadnjem domu starostnikov. »Šele zdaj nekako prihaja vse skupaj za nami. Šele zdaj se nekako zavedamo, kako dobro delo smo opravili in kaj vse smo doživeli,« se spominja Tone in dodaja, da je bilo to zadovoljstvo obojestransko – tudi stanovalci domov so začutili njihovo pristno poslanstvo. So bili oskrbovanci zadovoljni in veseli nastopov? »Zadovoljni je daleč premila beseda. To si moral doživeti, drugače ne moreš opisati,« odgovori Tone. »Niso bili samo stanovalci tisti, ki so jokali in si brisali solze, tudi mi smo z nastopa odšli rosnih oči. Ni besed, ki bi opisale njihovo hvaležnost,« nadaljuje. »S svojo ljudsko, staro pesmijo smo jih dvignili, saj so bile to skladbe njihovega otroštva, njihove mladosti in njihovega življenja.« 

Nagrada nikoli ne bo pozabljena

Njihovo dobro delo pa ni ostalo neopaženo, nasprotno; za svoje poslanstvo so prejeli tudi dve nagradi, in sicer plaketo Državnega sveta RS za humanost in jabolko navdiha, ki ga vsako leto podeljuje predsednik države. »Podelil nam ga je z besedami, da je izročil že kar nekaj jabolk navdiha, a da ima občutek, da je to jabolko prišlo v najbolj prave roke,« se spominja Tone. Koliko pa jim nagrada pomeni? »Nagrada, za katero človek živi, dela, to delo pa je njegovo poslanstvo, najde v srcu posebno mesto. Ta nagrada nikoli ne bo pozabljena. Odločili smo se namreč, da nas bo jabolko navdiha spremljalo tudi na naši zadnji poti. Zapisali smo, da bo jabolko poleg naše slike ob slovesu s tega sveta. Zdaj vidite, kaj nam pomeni,« je odgovoril Tone. Ob koncu pogovora je poudaril, da je svojim fantom iz vsega srca hvaležen, da so sledili tej poti in izročilu ter da so skupaj ustvarili to nepozabno zgodbo.

 

 

Deli na omrežjih