20 C
Ljubljana
24. junija, 2024

Slovenska filharmonija je nagovorila mlado občinstvo: Odziv je zelo dober, pravi direktor Matej Šarc

Deli na omrežjih

V Slovenski filharmoniji so kar nekaj let vztrajali pri treh abonmajih, zdaj pa jih je kar šest, kar občinstvu omogoča lažjo izbiro. Poleg tega so nagovorili mlade s sodobnim abonmajem – zanimanje zanj je veliko.

Slovenska filharmonija (Foto: Slovenska filharmonija)

Slovenska filharmonija ima dolgo zgodovino; ob odprtju prenovljene stavbe na Kongresnem trgu v Ljubljana je 25. septembra 2001 potekalo praznovanje 300-letnice prvih dokumentiranih koncertov oziroma ustanovitve predhodnice SF – Academie Philharmonicorum (1701). Velja za našo najstarejšo glasbeno institucijo in celo za drugo najstarejšo v Evropi. Zakaj tak uvod? Zato ker so v Slovenski filharmoniji uvedli veliko spremembo, ki je mnoge skrbela, saj pri takšni zgodovinski ustanovi nekako velja, da se nič bistveno ne spreminja.

Šest abonmajev, med njimi privlačni SOS

SF je več let vztrajala na znanih Oranžnem in Modrem abonmaju ter Vokalnem abonmaju, že lani pa je namesto njih uvedla šest abonmajev, in sicer: Filharmonični klasični koncerti (FKK), Same mogočne skladbe (SMS), Sodobne orkestrske skladbe (SOS), Vokalno-instrumentalni program (VIP), Pretežno vokalni cikel (PVC) in Družinski abonma! (DA!). Zaradi epidemije covida-19, ko prireditev dolgo časa sploh ni bilo ali pa so potekale le pod strogimi ukrepi, je težko primerjati, a direktor Matej Šarc pravi, »da se postavljajo na noge«, je pa težko reči, zakaj: zaradi preureditve abonmajske sheme, epidemije in njenih posledic ali česa drugega.

Matej Šarc, direktor Slovenske filharmonije (Foto: STA/Bor Slana)

Dejstvo pa je, da ljudje zdaj lažje izberejo svoj repertoar, lažje se odločijo za manjšo skupino koncertov in jih morda kombinirajo še s kakšnim abonmajem, tu so tudi popusti. Večina abonmajev ostaja klasičnih, novost pa je nova glasba, ki jo ponuja abonma SOS. Ta je namenjen radovednim ljudem, ki so večinoma mladi jih pritegnejo tudi Sobotne izobraževalne matineje, na katerih izvedo, kako je neka skladba nastala, na kaj je treba biti na koncertu pozoren in podobno. Po Šarčevih besedah je odziv zelo dober, kar jih zelo veseli, saj je mlado občinstvo prihodnost SF.

Pester program sezone 2022/23

Program za novo sezono 2022/23, ki se bo začela 15. septembra z izvedbo oratorija Stvarjenje Josepha Haidna, je pester, sega od klasičnih do sodobnejših skladb, od zborovske a cappella glasbe do velikih vokalno-instrumentalnih del. Med drugim se bodo spomnili stoletnic rojstva skladateljev Uroša Kreka in Györgyja Ligetija ter izvedli noviteto mladih skladateljev Andreja Makorja in Matica Romiha. Med nastopajočimi dirigenti bodo Charles Dutoit, Heinz Holliger, Ivor Bolton in Marko Letonja, med solisti pa nemška violinistka Carolin Widmann in britanska sopranistka Sarah Wegener in hrvaški baritonist Krešimir Stražanac. V okviru abonmaja SOS bo prvo izvedbo v živo doživela kantata Taborišče Ravensbrück Alojza Ajdiča, predstavljeni bodo tudi vrhunski dosežki skladateljev novejšega časa, kot so Hans Abrahamsen, Georg Friedrich Haas in Gerard Grisey.

Deli na omrežjih