21.7 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Veličastne orgle, švicarska donacija, bodo v koprski stolnici postavljene do julija

Deli na omrežjih

V koprsko stolnico letos prihajajo nove orgle, ki so donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Orgle, ki sta jih leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer, bodo postavljene predvidoma do julija.

»Nove orgle prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega inštrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu,« so sporočili iz Župnije Koper. Fundacija Kongresshaus Stiftung iz Züricha je po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve soglasno sprejela odločitev o dodelitvi veličastnih orgel koprski cerkvi. Pri tem je pripomogla tudi velika podpora številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja ter aktivna podpora koprske občine, še sporočajo iz Župnije Koper.

Postavljanje orgel v koprski stolnici. (Foto: STA / Mitja Volčansek)

Postavljene do julija

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri vnovični postavitvi orgel. Načrtoval je tudi orgle, ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji, so v sporočilu za javnost zapisali pri stolni cerkvi. V koprski stolnici bodo postavljene predvidoma do julija, v uporabi pa bodo predvidoma od jeseni letos.

Arheološka odkritja, sanacija in epidemija

V koprski stolnici so leta 2018 uredili demontažo, prevoz, uskladiščenje in pripravo projektne dokumentacije, v letu 2019 je potekala graditev novega pevskega kora, v lanskem letu pa so začeli z aktivnostmi za postavitev orgel. Med graditvijo so se zaradi arheoloških odkritij in potrebe po sanaciji zahodne stene cerkve in rozetnega okna pojavila dodatna dela, kar je podaljšalo dela pri novem pevskem koru in orglah, nekoliko je narastla tudi cena izvedbe, in sicer s 550 tisoč evrov na 650 tisoč. Za lansko leto je koprska stolna cerkev predvidela tudi donatorske in promocijske akcije, a jih zaradi epidemije niso mogli izvajati, zato so te aktivnosti prestavili v letošnje leto. Prošnje za donacije bodo naslovili na vsa gospodinjstva v koprski občini, z donacijo 100 evrov prek spletne strani pa lahko vsak postane boter eni ali več orgelskim piščalim.

Nekaj zanimivosti o koprski stolnici

Začetki koprske stolnice in škofije segajo v prvo polovico 6. stoletja, kar potrjuje izročilo in pred kratkim odkrita plošča pod korom stolnice. Prvi škof sv. Nazarij (†524) je bil doma iz Boršta v okolici Kopra in počiva v sarkofagu ob škofovski grobnici. Stolnica je posvečena Marijinemu vnebovzetju, kar je izpričano v 8. stoletju, za časa škofa Janeza I. Med najpomembnejše koprske škofe sodi Paolo Naldini (1686–1713), ki je leta 1700 napisal zgodovino škofije (Corographia Ecclesiastica, Benetke 1700) in je pokopan v cerkvi sv. Blaža.

Deli na omrežjih