24 C
Ljubljana
19. maja, 2024

Zlati red RS za zasluge olimpijskima prvakoma Janji Garnbret in Benjaminu Savšku

Deli na omrežjih

Slovenski predsednik Borut Pahor je najvišje državno prizbnanje, zlati red RS za zasluge, podelil plezalki Janji Garnbret in kanuistu Benjaminu Savšku, in sicer »za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem«. Oba sta tudi osvojila zlato medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu.

Predsednik Borut Pahor je z redom za zasluge nagradil izjemna športnika, Janjo Garnbret in Benjamina Savška. (Foto: STA/Daniel Novaković)

V obrazložitvi so Janjo označili za »nepremagljivo in neponovljivo ter nesporno kraljico svojega športa«. Je olimpijska prvakinja, na svetovnih prvenstvih je osvojila šest naslovov svetovne prvakinje, je štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, zmagala je v seštevku svetovnega pokala v balvanih in svetovnega pokala v težavnosti, so našteli. S svojo trdno – in dobro – voljo je izjemen navdih vsem, iskre v njenih očeh pa ne lovijo dosežkov, ampak predvsem presežke. Je vzornica številnim mladim, ki so se predvsem zaradi nje odločili preizkusiti v športnem plezanju.

Benjamin pa je »tekmovalec s pretanjenim občutkom za obvladovanje brzic in športnik, po katerem se zgledujejo tako mlajši kot starejši tekmovalci«. Z osvojenimi 18 medaljami na največjih tekmovanjih se je zapisal v zgodovino kot eden najboljših slovenskih športnikov. Z zlato olimpijsko medaljo je postal četrti kanuist na divjih vodah na svetu, ki je osvojil naslov olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka. Ne odlikujejo pa ga zgolj športni uspehi, temveč tudi njegova osebnost, saj je vzor novim generacijam slovenskih kanuistov in kajakašev, so navedli v obrazložitvi.

 

Deli na omrežjih