10.1 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Dolgo in pestro življenje britanske kraljice Elizabete II.: danes praznuje 96. rojstni dan!

Deli na omrežjih

Elizabeta II. se je rodila 21. aprila 1926 v Londonu, in sicer kot Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Od leta 1952 je kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter držav skupnosti narodov Commonwealtha, kar pomeni, da letos praznuje platinasti jubilej, 70 let vladavine.

Kraljica Elizabeta II. (Foto: Facebook/The Royal Family)

Njena starša sta bila princ Albert, vojvoda Yorški, in Elizabeth Bowes-Lyon, vojvodinja Yorška. Oče je leta 1936 postal kralj Jurij VI., potem ko je abdiciral njegov brat, kralj Edward VIII., ki se je raje poročil z za kraljevi dvor takrat nesprejemljivo ameriško ločenko Wallis Simpson.

Kralj Jurij VI. je umrl 6. februarja 1952, nasledila ga je Elizabeta, ki si je izbrala ime Elizabeta II. Za kraljico so jo razglasili takoj po smrti očeta, slavnostno kronanje pa se je zgodilo 2. junija 1953.

Mlada kraljica Elizabeta II. (Foto: Facebook/The Royal Family)

Leta 1947 se je poročila s princem Filipom, vojvodo Edinburškim, nekdanjim princem Grčije in Danske (umrl je 9. aprila lani). Rodili so se jima štirje otroci: Charles, valižanski princ, Anne, kraljevska princesa, princ Andrew, vojvoda Yorški in princ Edward, grof Weseški.

Prvi v vrsti za prestol je zdaj princ Charles, ki se je leta 1981 poročil z lady Diano Spencer. V zakonu sta se jima rodila sinova princ William, ki je drugi v vrsti za prestol, in princ Harry. Princ Charles se je drugič poročil leta 2005 s Camillo Parker Bowles.

Mediji v zadnjih dneh poročajo o nekoliko slabšem zdravju kraljice Elizabete II. Rojstni dan naj bi praznovala v krogu svojih najbližjih.

 

 

 

Deli na omrežjih