18.2 C
Ljubljana
24. junija, 2024

Množice žalujočih so London prekrile s cvetjem; na pogrebu stoletja bo več kot 500 državnikov

Deli na omrežjih

V Združenem kraljestvu se množice žalujočih poslavljajo od kraljice Elizabete II., ki je vladala kar 70 let. Mnogi se udeležijo dogodkov, kot je bil slovesen prevoz krste v Westminster, številni pa se zbirajo tudi kar tako, saj želijo skupaj z drugimi deliti ta ‘prelomni trenutek zgodovine’ in ga občutiti. In tako so londonski parki polni cvetja …

(Foto: Ian Božič)

Pogreb kraljice Elizabete II., ki bo v ponedeljek, 19. septembra bo velik dogodek, mediji ga imenujejo kar pogreb stoletja. Udeležilo se ga bo namreč več kot 500 visokih državnikov, med drugimi predsednik ZDA Joe Biden, novozelandska premierka Jacinda Ardern in avstralski predsednik vlade Anthony Albanese. Vabilo novega kralja Karla III. in članov kraljeve družine je dobil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

(Foto: Ian Božič)
(Foto: Ian Božič)

Mediji pa so pozorni tudi na to, katere države niso med povabljenimi: za zdaj je znano, da na pogrebu ne bo predstavnikov Mjanmarja, Belorusije, Rusije, Sirije, Venezuele in Afganistana vabila. Nekatere države so povabljene zgolj na veleposlaniški ravni (Iran, Severna Koreja in Nikaragva). Ali je vabilo prejel kitajski predsednik Xi Jinping, še ni znano.

(Foto: Ian Božič)
(Foto: Ian Božič)

Deli na omrežjih