11.2 C
Ljubljana
27. maja, 2024

Najlepši živalski vrt v Evropi je dunajski Schönbrunn, ki je tudi najstarejši na svetu

Deli na omrežjih

Britanski strokovnjak za živalske vrtove Anthony Sheridan je pod drobnogled vzel 126 živalskih vrtov iz 29 evropskih držav ter jih primerjal na podlagi 40 kriterijev, kot so oskrba živali, število različnih živalskih vrst, zaščita ogroženih vrst, raziskovanje, naložbe, oglaševanje, število obiskovalcev in osebje.

Gepardi (Foto: Daniel Zupanc)

Med živalskimi vrtovi z več kot milijonom obiskovalcev letno je Schönbrunn zasedel prvo mesto, in to že šestič zaporedoma! Sledita mu nemški Leipzig in švicarski Zürich.

Dunajski živalski vrt je sicer tudi najstarejši na svetu, saj so ga Habsburžani v okviru cesarske poletne rezidence Schönbrunn zgradili že leta 1752. Pred 25 leti je bil uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Lani so kljub pandemiji zabeležili 1,2 milijona obiskovalcev. Že dolgo časa pa živalski vrt ni več zgolj priljubljena turistična znamenitost, ampak tudi prostor raziskovanja, izobraževanja in ohranjanja živalskih vrst. Na 17 hektarih površine ponuja življenjski prostor več kot 700 živalskim vrstam, tudi nekaterim ogroženim.

Deli na omrežjih