3.7 C
Ljubljana
14. novembra, 2024

Jed na žlico: Porova juhica z bučkami

Deli na omrežjih

Še ena izmed zelenjavnih kombinacij, ki so mi všeč, je končala v napol pasirani juhici, ki je pripravljena v dobre pol urice in zagotovi okusen in nasiten obrok tako za kosilo kot tudi za večerjo.

Porova juhica z bučkami (Foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo (za 3–4 krožnike): 1 večji por, 2 manjši bio bučki, 300 ml zelenjavne jušne osnove, 2 jž tekoče smetane za stepanje, sveže sesekljan peteršilj, sol, voda, oljčno olje, krutončke (med kuhanjem juhe jih na opekaču za sendviče pripravimo doma iz ene bele ali polnozrnate žemlje)

Porova juhica z bučkami (Foto: Selma Bizjak)

Priprava:

  1. Por očistimo in narežemo na kolobarje ter ga operemo.
  2. Bučki operemo, odstranimo vrhnji in spodnji del ter ju narežemo najprej na kolobarje nato pa na manjše koščke. Uporabimo bio bučke, ker olupka ne zavržemo. V nasprotnem primeru jih olupimo.
  3. Obe vrsti zelenjave damo v lonec in ju zalijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo.
  4. Solimo in prižgemo kuhališče.
  5. Ko zavre, kuhamo 20–25 minut.
  6. Zelenjavo odcedimo. Nekaj zajemalk vode prihranimo, če bo morda juhica preveč gosta.
  7. Zelenjavo predenemo v lonec z zelenjavno jušno osnovo, ki smo jo predhodno pripravili, ter jo s paličnim mešalnikom grobo spasiramo (to pomeni, da zelenjave ne spasiramo popolnoma, ampak pustimo, da ostanejo kosi zelenjave).
  8. Ko zavre, znižamo temperaturo kuhališča in prilijemo tekočo smetano za stepanje.
  9. Premešamo in kuhamo še 2 minuti.
  10. Če se nam zdi kuhana juha preveč gosta, jo razredčimo s prihranjeno vodo od kuhane zelenjave.
  11. Ko ugasnemo kuhališče, v juho vmešamo še 1 jž oljčnega olja.
  12. Juho razdelimo v skodelice, ji dodamo sveže sesekljan peteršilj ter sveže opečene krutončke.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.

Deli na omrežjih