Še ena izmed zelenjavnih kombinacij, ki so mi všeč, je končala v napol pasirani juhici, ki je pripravljena v dobre pol urice in zagotovi okusen in nasiten obrok tako za kosilo kot tudi za večerjo.
Potrebujemo (za 3–4 krožnike): 1 večji por, 2 manjši bio bučki, 300 ml zelenjavne jušne osnove, 2 jž tekoče smetane za stepanje, sveže sesekljan peteršilj, sol, voda, oljčno olje, krutončke (med kuhanjem juhe jih na opekaču za sendviče pripravimo doma iz ene bele ali polnozrnate žemlje)
Priprava:
- Por očistimo in narežemo na kolobarje ter ga operemo.
- Bučki operemo, odstranimo vrhnji in spodnji del ter ju narežemo najprej na kolobarje nato pa na manjše koščke. Uporabimo bio bučke, ker olupka ne zavržemo. V nasprotnem primeru jih olupimo.
- Obe vrsti zelenjave damo v lonec in ju zalijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo.
- Solimo in prižgemo kuhališče.
- Ko zavre, kuhamo 20–25 minut.
- Zelenjavo odcedimo. Nekaj zajemalk vode prihranimo, če bo morda juhica preveč gosta.
- Zelenjavo predenemo v lonec z zelenjavno jušno osnovo, ki smo jo predhodno pripravili, ter jo s paličnim mešalnikom grobo spasiramo (to pomeni, da zelenjave ne spasiramo popolnoma, ampak pustimo, da ostanejo kosi zelenjave).
- Ko zavre, znižamo temperaturo kuhališča in prilijemo tekočo smetano za stepanje.
- Premešamo in kuhamo še 2 minuti.
- Če se nam zdi kuhana juha preveč gosta, jo razredčimo s prihranjeno vodo od kuhane zelenjave.
- Ko ugasnemo kuhališče, v juho vmešamo še 1 jž oljčnega olja.
- Juho razdelimo v skodelice, ji dodamo sveže sesekljan peteršilj ter sveže opečene krutončke.
Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.