Ta slan kolač je poln presenečenj, saj v rahlem biskvitu s kislo smetano skriva dve Velikonočni dobroti; pirhe in šunko. Njegov okus pa izpopolnijo še mehki sir, parmezan in črne olive. Jedci bodo nad rezino tega Velikonočnega kolača povsem navdušeni.

V njem se skrivata dve velikonočni dobroti; pirhi in šunka. (Foto: Selma Bizjak)

Sestavine za pravokoten pekač mer 26 x 10 cm:

3 jajca, 200 ml mleka, 60 ml olja, 220 g mehke bele moke, 1 zavitek pecilnega praška, ščep soli, 60 g parmezana, 2 jž kisle smetane, 100 g Velikonočne šunke, 100 g mehkega sira (Livada, Tilzit, Gouda, Edamec), 60 g ribanega parmezana, 15 črnih oliv, 4 kuhana jajca

Priprava:

V večji skledi ali posodi z ročno metlico razžvrkljamo 3 jajca, mleko, olje in sol, da se sestavine povežejo.
Medtem skuhamo 4 jajca, jih ohladimo in olupimo.
Dodamo presejano moko s pecilnim praškom in riban parmezan.
Z metlico dobro premešamo.
Dodamo kislo smetano in še enkrat premešamo.
Šunko in mehki sir narežemo na majhne kocke.
Skupaj s črnimi olivami vmešamo v maso.
Pekač obložimo s peki papirjem.
Vanj vlijemo 1/2 mase.
Na maso po sredini dolžine položimo kuhana in olupljena jajca.
Prelijemo še drugo polovico mase in z žlico poravnamo.
Postavimo v prej ogreto pečico na 180°C in na srednjem rešetu pečemo 50 minut.
Po 40 minutah peke pokrijemo s peki papirjem, da ne postane preveč rjava skorjica.
Tik pred koncem peke preverimo z lesenim nabodalcem.
Preden kolač narežemo na rezine, ga popolnoma ohladimo.
Pokritega hranimo do 3 dni.

Blog kulinaričarke Selme Bizjak lahko spremljate TUKAJ.